skip to Main Content

10 små förändringar som du kan göra för att minska avfallet!

Samhällsbarometern 2017 visar att svenskarna gärna vill göra mer för miljön, men att de saknar praktiska lösningar. Räkna till 10 har därför gjort en lista med tio enkla saker du kan göra i vardagen som gör stor skillnad för miljön!

1. Duka upp till buffé av dina rester en gång i veckan

Bestäm dig för en dag i veckan när du gör en buffé av vad som finns i kylen. På så sätt minskar du andelen mat som slängs. Du kan kalla det för rest-fest!

2. Avstå från plastpåse när du kan

Det har skett en stor förändring i användningen av plastpåsar sedan en ny förordning trädde i kraft 1 juni i år (Räkna till 10 har tidigare skrivit om det här). Kanske ska du ta nästa steg och skaffa en snygg tygpåse som du alltid bär med dig?

3. Avstå från förpackningar när du kan

Förpackningar skapar mycket avfall. Välj förpackningsfritt när du kan!

4. Sluta impulsshoppa

Inför en ny regel i ditt liv: om du känner impulsen av att shoppa, sov på saken! Vill du fortfarande ha saken/plagget lika mycket dagen efter?

5. Anordna en klädbytardag

Byt kläder med familj, vänner eller kollegor! Du blir av med det du inte använder och får nya fina kläder i garderoben. Kostnadsfritt för både dig och miljön.

6. Börja reflektera över din konsumtion

Räkna till 10 handlar om just detta. Stanna upp och tänk efter innan du köper nytt och innan du slänger. Här kan du läsa mer om 10-metoden: raknatill10.se/10-metoden/

7. Köp kläder på second hand ibland

Har du aldrig varit i en second hand-butik? Testa! Om steget känns för långt till en fysisk butik så finns det numera många bra second hand-tjänster på nätet.

8. Byt till digitala tjänster där det går (ex. e-faktura, e-kvitto, autogiro)

Det är ju egentligen bara skönt att minska pappershögarna, eller hur?

9. Satsa på upplevelser istället för saker

Upplevelser skapar minnen som man kan leva på länge.

10. När du ska köpa något nytt, tänk miljövänligt!

Låt energiförbrukning, ekologiskt och livslängd bli dina ledord när du köper något nytt.

Back To Top