skip to Main Content
Lucka 3

Lucka 3

Gör som en minimeringsmästare!

Susanne Söfgren, du är minimeringsmästare i Lerums kommun, hur ska du fira jul i år?

Julafton firas utan sonen i år men med föräldrar, systern med familj och större delen av släkten på hennes mans sida i år. På juldagen så samlas min sida av släkten igen hemma hos mig då vi firar lite jul igen tillsammans med min son som är tillbaka från sin pappa.

Vad brukar orsaka mest avfall hos dig under julen? Hur kan man minska det?

När vi fortfarande körde julklappar (och innan barnen bara önskade sig pengar) så var det nog all paketering som åstadkom de mesta avfallet. Nu har vi ”bara” julklappsspelet men det paketet kommer bli inslaget i ”återbrukat” papper (sådant som har kommit med näthandelsinköp av olika slag. Men även detta överflöd som blir på julbordet (när man egentligen redan är väldigt mätt av allt småätande av pepparkakor och andra gotter) som sedan åker in och ut ur kylskåpet tills man tröttnar är lite obekvämt ur avfallssynpunkt. För att försöka motverka detta så har jag och min syster bestämt oss för att i år försöka minska utbudet på julbordet till det som vi faktiskt mest önskar äta, alla kommer att få välja en rätt man vill ha på julbordet – fick inspiration från ett blogginlägg (thinkorganic.se/tips-for-en-hallbar-jul) och min syster var inte sen att hänga på. Jag anar att det kanske inte fungerar klockrent i år då det blir en omställning för alla, men vi har påbörjat resan.

Har du något tips på avfallssnåla julklappar?

Nu är det ju bara barnen som får julklappar och de önskar sig endast pengar, sonen önskar sig till en upplevelse som han ska ta del av till sommaren. Men om man relaterar till vårt julklappsspel så kan avfallssnåla julklappar vara något ätbart som goda marmelader eller en god olivolja, man kan köpa ett gåvobevis hos en organisation som hjälper människor, djur eller natur och ha det som en del av julklappsspelet. Men i år så är funderingarna kring att göra det lite mer ”Minimeringsmästar-style”och fylla det med något som faktiskt reducerar avfall även framöver, kanske en bivaxduk, en god doftande fast tvål eller kanske lite kassar att använda till grönsaksinköpen i mataffären.

Vilket är ditt bästa tips för en jul med mindre avfall?

Vi har sedan ett par år tillbaka övergett julklapparna till de vuxna och spelar istället julklappsspelet (alla fyller sitt paket till ett värde av 100 kr) tillsammans (både barn och vuxna) och har en väldigt rolig stund tillsammans när alla jagar det största paketet). Alla ser fram emot det och säkerställer varje år att ”vi kör väl detta året med?”. Detta var egentligen ett beslut baserat mer på att minska den stressen som det innebär att jaga runt efter julklappar som ska passa mottagaren men ur avfallssynpunkt så minskar det avfallet mycket också. Att avstå julklappar (framför allt till de vuxna), att fundera på om barnet faktiskt vill ha/behöver det man tänker sig köpa – kanske pengar eller att barnet är med och väljer är bättre så att det inte slängs något i ett hörn efter julafton eller ge en upplevelse för barnet (beroende på ålder kan det vara en julteater man går på tillsammans eller något hon/han gör tillsammans med sina vänner) är nog mina bästa tips för mindre avfall tillsammans med vårt projekt att försöka minska mängden mat på julbordet i år.

Läs mer om Minimeringsmästarna på minimeringsmastarna.se

 

 

Back To Top