skip to Main Content
10-metoden

I Sverige gör vi av med så mycket resurser att det skulle krävas drygt fyra jordklot om alla gjorde som vi. Att bara återvinna räcker inte, vi behöver köpa mindre, slänga mindre och återanvända mer. ”Räkna till 10” är en kampanj som ska minska avfallsmängderna genom att göra det enklare för människor att konsumera på ett hållbart sätt. Att räkna till 10 innebär att stanna upp innan man köper eller slänger något och ställer sig frågor som: kan jag köpa begagnat istället? Kan jag låna av någon istället? Kan jag laga istället för att köpa nytt? Därefter gör man sitt val om att köpa eller slänga.

”Räkna till 10” ingår i den långsiktiga regionala avfallsplanen A2020 vars mål är att minska avfallet, hushålla bättre med resurser och minska miljöpåverkan och giftspridning från avfallet. Bakom satsningen står de tretton medlemskommunerna i Göteborgsregionen: Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

“Räkna till 10” anordnar olika aktiviteter för att främja hållbar konsumtion som exempelvis klädbytardagar. Håll utkik efter dessa aktiviteter här på hemsidan och på vår Facebook-sida.

Vill du tipsa om fler aktiviteter vi kan anordna eller ämnen vi kan uppmärksamma? Skicka ett mejl till elin.svensson@goteborgsregionen.se

 

STANNA UPP – RÄKNA TILL TIO – GÖR DITT VAL

Back To Top