skip to Main Content
Rensa Garderoben Och Rädda Textilierna – Vi Samlar In Under Europa Minskar Avfallet-veckan!

Rensa garderoben och rädda textilierna – vi samlar in under Europa Minskar Avfallet-veckan!

Varje person i Sverige slänger i genomsnitt 7,5 kg textilier varje år rakt ner i soptunnan. Det blir tillsammans 80.000 textilier som går till spillo varje år. Runt 60 procent av det är fullt dugliga kläder som skulle kunna återanvändas. Det är ett enormt slöseri med resurser som dessutom sliter väldigt mycket på vår miljö. Därför samlar nu Räkna till 10 in textilier genom projektet Circular Textile Initiative under Europa Minskar Avfallet-veckan.

Textilbranschen i sig är även en av de branscher som påverkar miljön mest. Produktionen av textila fibrer har tredubblats de senaste 35 åren, vilket beror på en utveckling av fast-fashion som dominerande affärsmodell. Fast fashion, översatt ’snabbt mode’, är till för att just förbrukas snabbt. När kläderna är använda, ibland bara någon enstaka gång, så slängs de.

I projektet Circular Textile Initiative så ska de här resurserna tas tillvara på och nya, innovativa idéer ska utvecklas i hur textilierna kan återanvändas eller tas om hand om. Det kommer därför att placeras ut kärl på återvinningscentraler, bibliotek och andra offentliga platser där vem som helst kan lämna sina gamla textilier – trasiga som nya. Under 2019 kommer det insamlade materialet att tas om hand om genom att möjligtvis bli en ny kollektion, återvinnas och bli nya textilier eller användas till något helt annat. Så passa på att rensa i garderoben och samtidigt bidra till ett spännande projekt!

Läs mer

Back To Top