skip to Main Content
Så Skapar Du En Hållbar Garderob

Så skapar du en hållbar garderob

På lördag arrangeras mängder av aktiviteter i second hand-butiker för att uppmärksamma Europa minskar avfallet-veckan och second hands fördelar för miljön. Klara Zethraeus, frilansande stylist och designer, kommer att vara på plats i Erikshjälpen Västra Frölundas second hand-butik i rollen som personal shopper. Där kommer hon att inspirera besökarna till en mer hållbar garderob.

För Klara Zethraeus är hållbarhet och återanvändning viktiga komponenter i design och mode. Nyligen gjorde hon en ny design av en av sina förra kollektioner för att visa hur man kan ge klädesplaggen nytt liv.

Varför ska man handla second hand?

Det produceras på tok för mycket kläder och det mesta slängs innan det nått sin fulla potential. Jordens resurser räcker inte till. Genom second hand kan man göra unika fynd, spara pengar och göra en insats för miljön samtidigt.

Hur tror du att framtiden inom second hand ser ut?

Jag tror att second hand och nyhandel kommer flyta ihop mer och mer i takt med att fler varumärken vill ta ansvar och att acceptansen breder ut sig. Jag tror även att nya affärsmodeller, som att hyra plagg, kommer integreras i butiker. Även möjligheter att köpa tjänster, som att laga eller göra om plagg, kommer vi att se i större utsträckning.

Om 20 år kommer vi inte se på second hand som en andrahandsmarknad eftersom det kommer vara inbyggt i det normala konsumtionsmönstret. Nya plagg kommer vara gjorda för att kunna uppdateras, lagas eller förändras så att de håller över tid och får ett längre liv.

Vad kommer du att hjälpa till med på lördag?

Jag kommer att komma med konkreta tips på hur man kan bygga en unik garderob på ett ekonomiskt och miljövänligt sätt. Jag kommer att informera om kvalitet som alltid är viktigt när man köper kläder. Jag kommer även att inspirera genom trendspaningar och styling-tips.

 

Klaras 5 tips inför lördag:

  • Skriv en inköpslista. Gör en lista över vilka behov du har, detta gäller speciellt för barnkläder då man ofta behöver en större storlek säsongen efter.  Listan gör det enklare att hitta det du letar efter.
  • Ha tålamod. Eftersom utbudet varierar i second hand-butiker krävs det lite mer tid och tålamod innan du hittar det du söker.
  • Gör research. Det är alltid bra att göra research och leta inspiration inför en second hand-runda. Pinterest är ett bra verktyg för att göra egna inspirations-collage.
  • Tänk långsiktigt. Var kritisk mot spontanköp. Kläder som aldrig kommer till användning är onödigt både för miljön och för plånboken.
  • Ha ett öppet sinne. Det är ofta det oväntade som blir det bästa!

 

Fakta: Personal shopper

Personal shopper är ett yrke för att ge människor vägledning inför köp, ofta inom stil och mode. Det är vanligast i exklusiva klädbutiker.

Back To Top