skip to Main Content
“Unga Människor Har Förstått Hur Viktigt Second Hand är”

“Unga människor har förstått hur viktigt second hand är”

Att handla second hand är bra för miljön eftersom det förlänger sakers livslängd. Saker som annars skulle blivit skräp kan istället byta ägare och användas ett tag till. 

erikshjalpen-kortedela-161114-036
Här kommer modevisningen att äga rum.

I Erikshjälpens second hand-butik i Kortedala kan man hitta bland annat kläder, möbler och inredning. Butiken är ljus och rymlig, organiserad efter tio olika varugrupper och tar emot både kort och kontanter. Precis som en ”vanlig” butik  med den enda skillnaden att sortimentet består av saker som redan använts en gång. Den stora ytan och det välorganiserade utbudet gör butiken lättorienterad.

–       Många blir förvånade över att det är så ljust och fräscht när de kommer in i butiken första gången. Vi jobbar mycket med varuexponering och är noggranna med vårt utbud, berättar Sirpa Jarshild.

Sirpa Jarshild driver Erikshjälpens second hand-butik i Kortedala. Hon har jobbat på Erikshjälpen i 16 år.

–       Jag har märkt stor skillnad på inställningen till second hand från när jag började till nu. Förr fanns det många fördomar om second hand, som att det luktade illa. Nu är det ingen som höjer på ögonbrynen längre. Second hand har fått en legitimitet och en högre status.

Sirpa tror att det ökade intresset för second hand bottnar i miljöperspektivet.

–       Jordens resurser håller på att ta slut och det börjar människor att förstå. Det är ingen annan som kommer att fixa det om inte vi människor gör det. Varje gång man skänker något till second hand eller handlar second hand så gör man en insats för den kommande generationen.

Hon är övertygad om att intresset kommer fortsätta att öka.

–       Unga människor har förstått hur viktigt det här är. Vi har bara sett början på second hand.

Räkna till 10 är en satsning som ingår i den långsiktiga regionala avfallsplanen A2020. Målet med planen är bland annat att minska avfallet, hushålla bättre med resurser och minska miljöpåverkan och giftspridning från avfallet. Bakom Räkna till 10 står de tretton medlemskommunerna i Göteborgsregionen: Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

Vill du veta mer om Räkna till 10? Kontakta elin.svensson@goteborgsregionen.se

Back To Top