skip to Main Content
“Vi Har Bara Sett Början På Second Hand”

“Vi har bara sett början på second hand”

Att handla second hand är bra för miljön eftersom det förlänger sakers livslängd. Saker som annars skulle blivit skräp kan istället byta ägare och användas ett tag till. Under Europa minskar avfallet-veckan är Erikshjälpen i Kortedala med och anordnar en modevisning för att visa vilka fina kläder man kan köpa second hand.

erikshjalpen-kortedela-161114-036

Här kommer modevisningen att äga rum.

I Erikshjälpens second hand-butik i Kortedala kan man hitta bland annat kläder, möbler och inredning. Butiken är ljus och rymlig, organiserad efter tio olika varugrupper och tar emot både kort och kontanter. Precis som en ”vanlig” butik  med den enda skillnaden att sortimentet består av saker som redan använts en gång. Den stora ytan och det välorganiserade utbudet gör butiken lättorienterad.

–       Många blir förvånade över att det är så ljust och fräscht när de kommer in i butiken första gången. Vi jobbar mycket med varuexponering och är noggranna med vårt utbud, berättar Sirpa Jarshild.

Sirpa Jarshild driver Erikshjälpens second hand-butik i Kortedala. Hon har jobbat på Erikshjälpen i 16 år.

–       Jag har märkt stor skillnad på inställningen till second hand från när jag började till nu. Förr fanns det många fördomar om second hand, som att det luktade illa. Nu är det ingen som höjer på ögonbrynen längre. Second hand har fått en legitimitet och en högre status.

Sirpa tror att det ökade intresset för second hand bottnar i miljöperspektivet.

–       Jordens resurser håller på att ta slut och det börjar människor att förstå. Det är ingen annan som kommer att fixa det om inte vi människor gör det. Varje gång man skänker något till second hand eller handlar second hand så gör man en insats för den kommande generationen.

Hon är övertygad om att intresset kommer fortsätta att öka.

–       Unga människor har förstått hur viktigt det här är. Vi har bara sett början på second hand.

En organisation som gör gott på flera sätt

Erikshjälpen är en barnrättsorganisation med syftet att driva in biståndspengar till barn utomlands och i Sverige. Vissa butiker har även en samarbetspartner som i Kortedalas fall är Bergsjö Kyrka och Kortedala kyrka och då går en del av överskottet till barn i Bergsjön. Bergsjö Kyrka driver en textilutbildning i kombination med Svenska För Invandrare (SFI). Det var så idén med en modevisning växte fram. Tanken är att visa upp de fina plagg som eleverna designat och sytt samt kläder som kommit in som gåvor till butiken.

–       Vi kommer att visa kläder för vuxna och barn, män och kvinnor. Det ska finnas något för alla. Vi vill visa vilka fina kläder som man kan handla second hand.

Modevisningen på lördagen den 26 november är ett bra tillfälle för de som aldrig varit i en second hand-butik att göra sitt första besök.

–       Kom in. Gör ett försök. De flesta blir positivt överraskade!

erikshjalpen-kortedela-161114-048

Kaféet är inrett med begagnade möbler.

Lördagen den 26 november har Erikshjälpen i Kortedala öppet mellan 11:00-15:00 och modevisningen börjar 13:00. Kaféet är öppet för de som vill fika.

Modevisningen är en av många aktiviteter som kommer att anordnas i second hand-butiker i Göteborgsregionen under Europa minskar avfallet-veckan 19-27 november.

Andra aktiviteter som anordnas är bland annat boksignering, spelning och julmarknad. Förutom aktiviteterna kommer Göteborgsregionens kommunalförbund publicera en karta över second hand-butiker i regionen. Håll utkik på www.facebook.com/raknatill10.se för uppdateringar.

Back To Top