skip to Main Content

Designern tipsar: så skapar du en hållbar garderob

Hör på det här hörrni. Den 14-19e augusti anordnar Räkna till 10 Fixarfest på Göteborgs Kulturkalas! Vi tycker att det ska bli så kul och hoppas att vi träffas där. På plats kommer bland annat designern Anna-Karin från Annan Design vara, för att hjälpa, guida och inspirera kring hur du kan ta hand om dina kläder på bästa sätt. Tills dess har vi bett Anna-Karin dela med sig av sina bästa tips på hur man kan bevara en hållbar garderob. Idag har vi en extrem ruljans på kläder och flera ton textilier hamnar rakt i soptunnan varje år. Istället vill Räkna till 10 visa att det är enklare än man tror att vårda och pyssla med sina kläder så att de håller längre!

Vädra

Att tvätta kläder sliter något oerhört på textilierna, vilket gör att de går sönder snabbare och det är samtidigt dåligt för miljön. Har du haft på dig plagget en dag så kanske den luktar lite illa. Istället för att tvätta kan du då hänga det på en galge för att vädra istället. Doften går bort! Ifall du vill fräscha till plagget ännu mer kan du även hänga det på en galge i duschen vilket både slätar ut det så att du slipper stryka och vattnet i sig gör att det fräschar upp sig.

Var varsam och vårda

Kläderna kan slitas ut och förändras beroende hur man bevarar de. Vävda tyger, som skjortor och blusar, gör sig bäst på galge medan stickade plagg mår bättre av att vikas ihop och ligga i låda då de tyngs ner och får fula märken på galge. Den gyllene regeln gäller här helt enkelt! Behandla kläderna så som du själv vill bli behandlad. Släng de inte på en hög på golvet, hantera de väl och bevara de på ett sätt som passar respektive plagg.

Laga och redesigna

Det är ett faktum: ibland går kläder sönder. Ofta går det dock att laga! Ifall du får ett litet hål så är det egentligen bara att ta fram nål och tråd och sy igen. Eller så kan du utnyttja tillfället och använda din kreativitet. Hålet kan broderas över med en liten blomma eller något annat favoritmotiv eller ett mönster. Ifall något slits av kan du också prova att göra om det till något helt annat genom redesign. Ett par gamla jeans kan snabbt bli jeansshorts ifall du bara klipper av de. Ovan ser ni också hur Anna-Maria gjort om en gammal loppis-skjorta till en blus och en tröja med en helt ny krage. Bara fantasin sätter gränser!

Back To Top