skip to Main Content

4 tips för att minimera din plastförbrukning

Plasten förgiftar både hav och land, skadar marint liv och påverkar även vår egen hälsa negativt. Så här kan det ju inte vara. Därför vill vi här tipsa dig om hur du enkelt kan spara på plasten – och rädda jorden samtidigt!

 1. Ta med en tygpåse till affären

  Har du tänkt på hur många plastpåsar som går åt när du handlar? Det är lätt att komma upp i skyhöga siffror. Plastpåsar som skräpar ner är ett enormt miljöproblem och är särskilt allvarligt i sötvattensekosystem och marina ekosystem. En snabb och lätt lösning på detta är att alltid ha några tygpåsar i väskan. De är lätta att knöla ihop så att de tar lite plats, och såklart – går att återvända till begynnelsen. Eller åtminstone tills den inte går att laga längre.

 2. Använd matlådor i glas eller rostfritt

  Tillsatsämnena i plasten, de så kallade ftalaterna, kan vara skadliga för hälsan. Tyvärr är det så att plast alltid släpper ifrån sig av dessa tillsatsämnen. Detta gäller framför allt när du värmer mat i en lunchlåda gjord av plast, eftersom att plasten släpper ifrån sig mer av tillsatsämnena när den blir varm. Lösning på problemet? Använd matlådor gjorda i glas eller rostfritt!

 3. Använd egna behållare till mat och dryck

  Ungefär 40 procent av all plast används till engångsartiklar, enligt Naturskyddsföreningen. Inom till exempel sjukvård kan engångsartiklar vara nödvändiga av sanitetsskäl, men däremot är det mindre nödvändigt på din take away-mugg eller salladslåda. Prova att ta med dig en egen matlåda (i glas eller rostfritt!) nästa gång du handlar din sallad, eller en kaffemugg som går att använda igen till din cappuccino. Att köpa en egen vattenflaska är också enkelt sätt att minimera plast på.

 4. Vädra! 

  Fleece och andra syntetiska kläder är riktiga miljöbovar. De släpper nämligen ifrån sig mycket stora mängder mikroplaster när de tvättas. Älskar du din fleece ska du dock självklart inte slänga den, då det är viktigt att ta hand om det vi redan har. Dock tvättar vi ofta trots att kläderna inte är synligt smutsiga, så ett tips är att vädra dina kläder nästa gång, istället för att tvätta i onödan.

Back To Top