skip to Main Content

Plogging – så gör du! Matsäck, kläder och få med kompisarna

Plogging är som en kombination mellan att jogga och plocka upp skräp i omgivningen. Plogging grundades i Sverige 2016 men finns idag över hela världen och Plogga-event arrangeras dagligen för att bekämpa nedskräpning i våra hav och på land. Här kommer några tips på hur du ploggar på allra bästa sätt!

Kläder

När man ska ut och plogga så kan det vara bra med träningskläder, som tål svett, är lätta att röra sig i och är bekväma. Och istället för att köpa dem sprillans nya så kan du köpa dem begagnade,  låna av en kompis eller byta med en kompis.

 

Matsäck

Gör en matsäck av mat du har hemma – till exempel gårdagens rester. Ät upp sådana som redan är färdigt innan du gör något nytt. Mat håller inte hur länge som helst, så ät upp det innan det behöver slängas. Du kanske har pannkakor kvar sen igår och någon typ av sås, lägger du ihop det har du crepes. Eller så har du kanske smörgåsar som snart blir gamla och lite köttfärssås kvar. Lägger du ihop det har du en matigare macka. Ta med något som ger dig energi, det behövs efter ploggingen.

 

Få med dina vänner

Om du vill få med din vänner ut och plogga så har vi “fem anledningar till att börja plogga” Det kanske låter svårt att övertyga dem men får dem höra dessa anledningarna så kommer dem att ändra sig.

 

1. Hälsa och träning

Genom fysisk aktivitet motverkas depression, övervikt och cancer. Idag sitter medelålders svenskar mer än 60% av sin tid. Enligt karolinska institutet fördubblas risken för dessa folksjukdomar för de som sitter mycket och är fysiskt inaktiva, det gäller alla åldrar. Börja plogga för att leva längre.

2. Mer plast än fisk i haven

Plasten på land hamnar tillslut i våra världshav. Forskning från Ellen Macarthur Foundation visar att om vi fortsätter skräpa ner i den takt som görs nu kommer världshaven bestå av mer plast än fisk år 2050. Fiskar äter mikroplast eftersom det liknar plankton och tillslut hamnar plasten på våra tallrikar. Plogga på land, så slipper vi plast i haven!

3. Rädda djurliv

Nedskräpning hotar även marint djurliv och fåglar. Forskare varnar nu för att vi är på väg in i den sjätte massutrotningen av arter på grund av förändringar i klimatet. Havssköldpaddor ser exempelvis inte skillnad på maneter och plastpåsar, vilket gör att plasten fastnar och gör att de svälter ihjäl. På samma sätt fastnar fåglar och delfiner i fiskelinor, nät och trålar och kvävs. Plogga för att rädda djuren!

4. Minskade samhällskostnader

När du springer ut och ploggar kommer du märka hur mycket skräp och plast det finns på våra gator och i naturen. 2015 beräknades kostnaderna för nedskräpningen motsvara 2 miljarder kronor i Sverige. Skattepengar som skulle kunna användas till annat viktigt samhällsarbete! Skräp föder skräp – Plogga och ta ställning!

5. Tryggare samhälle

Det är bevisat att när ett område känns renare och finare så ökar tryggheten. Människor blir mer sociala och kriminaliteten minskar, vilket brukar kallas för “The Broken Windows Theory”. Plogga för ett tryggare samhälle!

Back To Top