skip to Main Content

Så botar du klimatångesten – följarnas tips och tankar

Från depp till pepp

Det är lätt att bli deppig över klimatkrisen som vi befinner oss i. Därför bad vi er följare att komma med tips, tankar och idéer på hur en kan göra för att bidra med en förändring och på så vis pusha fram datumet. Wow vilka tips vi fick! Det är fantastiskt inspirerande att se engagemanget som många av er har kring hållbarhet och att tänka och leva miljövänligt. Vi har här satt ihop ett axplock av de kommentarer vi fick in och hoppas att det botar deppigheten och bidrar till en peppighet till att förändra istället!

Ta ett konsumtionsfritt år

“Inga prylar, kläder eller flygresor. Ofta finns allt det nödvändiga redan i hemmet. Lägg istället pengar på bra mat och upplevelser. Efter ett år är det mycket lättare att tänka efter om man behöver köpa saken i fråga, och om den i så fall går att köpa secondhand. Jag gjorde detta 2014 och sedan dess kan antalet nya saker jag köpt räknas på en hand.”

Odla eget

“Odla eget i t.ex. lådor eller kolonilott eller kanske nått litet på balkong. Här har min man odlingsintresse så vi har haft egen sallad o så. Han kokte ner alla tomater till en tomatsås och konserverade i burkar som nu är i matkällaren.”

Ta ansvar för framtiden

“Utbilda dig inom olika miljöyrken och det som verkar främjande för miljön, plantera mera, var politisk aktiv- folk måste påtrycka och ta mer ansvar för framtiden.”

Gläds åt de små sakerna i livet

“Lev i enkelhet, och gläds åt de små sakerna i livet istället för att kosta på dig det ena och andra, utan fundera 100 varv till om du ändå inte ska köpa dig den där senaste prylen eller klädesplagget – för hur många varv tog det inte förrän den kom till dig om man ser till den logistiska kedjan och dess tillverkningsprocess.”

Ät vad du hittar i restväg

“Fredagar hos oss är “kyl/frys a` la Carte” dvs, ät vad du hittar i restväg och komplettera med nått i frysen om det behövs. Samma gäller luncherna för tillfället på dagen, med kräsna barn är det bra med en restbuffé i kylen.”

Bort med alla engångsartiklar

“Bort med alla engångsartiklar och satsa istället på kaffefilter i tyg samt téfilter, tygbinda/menskopp, tygblöja, bivaxdukar istället för aluminiumfolie & plastpåsar. Köp en rejäl vattenflaska, ta med egen stålmugg när du ska fika istället för att tacka ja till take-away muggar.”

Res inom Sverige

“Res inom Sverige, det går alldeles utmärkt att bada i en sjö istället för på ett hotell i annat land. Att skolorna bättre tar upp när de diskuterar vad barn gjort på semestern att utflykter ÄR semester om de nu tvunget måste ha det i skolundervisningen. T.ex. så skrev min dotter att hennes favoritresmål var Mallorca för det var det enda hon varit på (med sin pappa). Att hon varit på Astrid Lindgrens värld, Kolmården, Liseberg, Borås djurpark o.s.v. var tydligen inte semester utåt sett. Det vill säga att “myten” om att semester är utomlands för att räknas borde dö ut.”

Få en kick av att hjälpa miljön istället för att konsumera

“Tänk efter före varje inköp. Ställ om till att få en kick av att kunna hjälpa miljön och hitta sätt att återanvända det du redan har istället för att få en kick av att konsumera för mycket. Använd ingen engångsplast. Klipp gamla handdukar och lakan till små tvättlappar som kan användas istället för hushållspapper och näsdukar. Använd linneservetter istället för pappersservetter. Frys in i linnehandduk istället för plastpåse. Plocka upp skräp du ser slängt någonstans, annars hamnar det snart i våra hav. Källsortera allt som går. Se över dina sopor för att se om det är något du kan förändra för att det ska minska.”

Var medveten och inspirera andra

“Viktigast av allt, var medveten, bli inspirerad av andra och inspirera andra människor till att ta hand om vår miljö. Allting spelar roll!”

 

 

Back To Top