skip to Main Content

Upplevelser i Göteborgsregionen att ge bort i present

Vi vet, det kan vara väldigt kul att ge bort presenter och gåvor. Men! Med julen, födelsedagar, påskäggen, namnsdagar, morsdag, farsdag, alla hjärtansdag och far och hans moster blir det väldigt många prylar som ska inhandlas. Det blir dyrt, det blir stressigt och det blir inte roligt för planeten. En idé är att ge bort något att göra istället! En upplevelse att göra tillsammans, som blir ett kul tillfälle att umgås och bygga nya minnen. Här kommer därför ett gäng härliga tips på fantastiska saker att hitta på i Göteborgsregionen, och de allra flesta är dessutom helt gratis. För vet du vad? Det är tanken som räknas – och att bara få luta sig tillbaka och hänga med på ett äventyr är en gåva i sig.

Ale
Lev som viking en dag på Ale Vikingagård

Har du kanske en mamma som älskar historia? Eller en kompis som går igång på fantasy estetik och arkitektur från en svunnen tid? Ta med de en dag till Ale Vikingagård! En hel gård har byggts upp enligt traditionella metoder där flera aktiviteter äger rum året om i klassisk vikinga-anda. Du kan besöka vikingamarknaden, delta i hantverkskurser, eller varför inte ta med en vikingainspirerad picknick-korg och njut av naturen runt omkring.

Alingsås
Gå på kafévandring i fikastaden

Finns det någon som inte älskar fika? Trodde väl det. Ta din farfar, din kusin, din bästis eller dig själv till en mysig fikavandring i Alingsås! Alingsåsarna är galna i att fika, vilket gör att den charmiga staden är packad med olika kaféer. På vandringen stannar ni till på flera ställen för att provsmaka kakor och bullar, samtidigt som de duktiga guiderna berättar om kaffehistoria och svensk fikakultur. Variationen är stor med allt från svenska kanel­bullar, småkakor, hembakat knäckebröd med god ost och egenproducerad marmelad, tryfflar, till prinsesstårta och kaffe. Turen avslutas med en sittande fika i mysig miljö.

Göteborg
Svettas i en körka med utsikt över Götaälv

Ta med dig din livsnjutarkompis till Jubileumsparken i Frihamnen,  där det gamla varvet har bytts ut mot bastu och bad! Här hittar du Svettekörkan – en helt unik bastu som vätter ut mot Götaälv. Inför sommaren har även utomhuspoolen Pöl Harbour (nej, de har inte snålat på Göteborgshumorn här) öppet så att du kan varva bastusvettandet med bad. På en solig dag är Jubileumsparken en perfekt plats för att hänga länge. Varför inte packa ner några egengjorda ansiktsmasker och hårinpackningar som ingår i presenten så att den du vill fira kan maxa spaupplevelsen. Kanske att du till och med packar en livsnjutig picknick med din kompis favoritmat, och överraska när ni är skönt avslappnade efter bastubadandet. Boka bastu helt gratis. 

Härryda
Gå frågesportsvandring i naturskön miljö

Råda Säteri är en vacker plats i Mölnlycke med anor från långt tillbaka. Har du en kompis eller släkting som älskar djur och natur är detta den perfekta presenten till den. Här kan du njuta av den fantastiska trädgården, ta del av trädgårdsdagar, känna doften från Nordiska Kafferosteriet och mycket mer. För den som vill vandra finns det promenadslingor längs med Rådasjön och genom skogen på Labbera-halvön. Naturstigen är 2 km lång och utrustad med skyltar som informerar om djur och natur. Med en smartmobil och appen “Naturfrågan Mölnlycke” kan man även göra promenaden till en frågesport!

Kungsbacka
Besök en annan tid i Äskhult

Äskhults by tar dig tillbaka till en tid där älvorna gömde sig i dimman, sjön stod spegelblank och skogen var grön och vild. Bjud med din kära vän eller släkting och botanisera i en liekurs, en byggnadsvårdsworkshop, en guidad tur i den historiska byn eller trädgården, eller inhandla en picknickkorg i kaffestugan och sätt er nere vid sjön.

Kungälv
Paddla kajak i skärgården

På västkusten är vi otroligt bortskämda av att leva så nära havet. Varför inte utnyttja det och bjuda på en kajaktur i den vackra skärgården vid Marstrand? Oavsett erfarenhet är detta en upplevelse som till och med den mest inbitna stadsbon kommer att älska. I och med mängden olika öar finns det oändligt med turer ni kan paddla, långa som korta. På Kungälvs kommuns hemsida kan du hitta massor med förslag på var ni kan paddla. Ha så kul!

Lerum
Lek och chilla om vartannat på Vattenpalatset

Gillar kanske inte den som ska firas havet? Frukta ej – för då finns Lerumsvattenpalats till er räddning. Här finns rutschbanor, tropiska duschar, bubbelpool och utomhuspool, fritt ifrån fiskar och tång. När var senast du åkte vattenrutschbana? Vi lovar, det är lika roligt som vuxen. Ifall ni dock känner att ni är lite för mogna för sådana aktiviteter finns det självklart en avslappningsavdelning, med bastu och allt annat göttigt.

Lilla Edet
Vandra i natursköna Svartedalen

Porlande bäckar, otrolig grönska och kvittrande fåglar. Allt det och mer får du i naturreservatet Svartedalen. En härlig presentidé är att packa en picknick och en kortlek. Vandra runt i skogen tills ni hittar en perfekt plats för att njuta av naturen och varandras sällskap.

Mölndal
Vandra Bohusleden med historiskt avslut på Gunnebo Slott

Bohusledens första etapp går igenom Bunketorps området och avslutas vid 1700talsslottet Gunnebo i Mölndal. Det var den förmögne göteborgsköpmannen John Hall som byggde slottet som en sommarvilla. Idag är det öppet för alla att njuta av – med museum, trädgårdar, marknader, butik och café. Varför inte kombinera natur med kultur genom att vandra till Gunnebo Slott? Kolla in slottets eventkalender så kan du överraska din vän med en sommarteater eller guidad tur!

Partille
Ta med dina kreativa barn till Makerspace

Vi älskar ju återvinning och att vara kreativ med gamla grejer! I Partille så anordnas så kallade Makerspace, en kreativ mötesplats där lokalen, verktygen och materialen delas av användarna. Stort fokus läggs vid återbruk av material och digitalt skapande. Den 4e juli är det tema rymden – varför inte fira ditt kreativa barns födelsedag genom att uppmuntra kreativitet, nördighet och återbruk? Om du inte kan då så anordnas flera andra tillfällen efter det. Följ Makerspace på Facebook för att hålla dig uppdaterad!

Stenungsund
Vältra er i kultur på Fregatten

Några hundra meter ifrån vattnet ligger Stenungsunds kulturhus Fregatten. Här kan du vältra dig i kultur! Vad du ska bjuda på i present är verkligen upp till dig, och den du ger presenten till. Här finns mycket att göra, så det bästa är att ta en titt på kulturhusets sommarschema. Kanske vill ni prova på linedance, lära er om biodling eller njuta av abstrakta naturmotiv av konstnären Tore Kurlberg? The sky is the limit.

Tjörn
Njut av unik konstupplevelse i Pilane Skulpturpark

I ett forntida landskap, typiskt för Tjörn, finner du Pilane Skulpturpark. Ett galleri ute i det fria, där konstnärerna har fått använda naturen som sin lekplats. Det är skulptörer från världens alla hörn som ställer ut, och varje sommar förnyas utställningen. Denna plats passar alla, oavsett ålder eller konstintresse – då det liknar ingenting annat!

Öckerö kommun
Åk på sälsafari ut till havs

Inte helt gratis, men väldigt kul för djurälskaren! Ut till havs från Hönö Klåva häckar nämligen sälarna, och du kan åka ut bland kobbar och skär för att se de. Den största sälkolonin huserar över hundra knubbiga små sälar! Sälsafarituren är två timmar lång och stannar även på Vinga, där man kan sträcka på benen och kanske ta sig upp i fyren. Mysigare helgaktivitet blir svår att komma på!

 

Back To Top